Help je kind tijdens de scheiding

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis en heeft veel impact op een kind. De manier waarop jij als ouder hiermee omgaat, is voor je kind belangrijk. Kinderen hebben de juiste informatie en hulp nodig om de scheiding een plek te kunnen geven

1. Luister naar je kind

Kinderen lopen tijdens een scheiding vaak rond met veel vragen. Vaak durven ze deze vragen aan niemand te stellen. Er gaan veel verschillende emoties door ze heen en hiervoor hebben ze een luisterend oor nodig. Dit helpt ze bij de verwerking van de scheiding. Luister met aandacht, onderbreek je kind niet, beantwoord vragen op een manier die passend is bij de leeftijd van je kind.

2. Omgaan met schuldgevoelens

Leg uit dat de scheiding een beslissing is van jullie als ouders en dat het niet de schuld is van je kind. Veel kinderen denken dat zij de scheiding hebben veroorzaakt. Doordat ze niet lief zijn geweest, niet geluisterd hebben of iets verkeerds gezegd hebben. Benadruk meerdere keren en op verschillende momenten dat het een beslissing tussen volwassenen is en dat je kind hier niks aan had kunnen veranderen. Zo neem je schuldgevoelens bij je kind weg.

3. Geef duidelijkheid

Je wilt je kind zo min mogelijk verdriet doen, de scheiding is immers al pijnlijk genoeg. Heel begrijpelijk dat je daardoor misschien wel verzachtend praat tegen je kind, maar dit helpt niet. Hoe duidelijker je bent, hoe prettiger dit voor je kind is. Geef uitleg over de scheiding. Beantwoord vragen op een eerlijke manier, maar belast je kind niet met details. Houd rekening met de leeftijd van je kind.

4. Toon begrip

Tijdens een scheiding komen er veel verschillende emoties op kinderen af. Ze kunnen zich hierdoor anders gedragen. Heb hier begrip voor. Laat je kind merken dat je begrijpt dat hij of zij het moeilijk heeft. Veel kinderen hebben de wens dat hun ouders weer bij elkaar komen. Laat je kind weten dat het normaal is dat ze dit denken. Leg daarnaast ook uit dat jullie niet meer bij elkaar komen.

5. Samenwerken als ouders

Bouw een goede samenwerking op met je ex-partner. Een vechtscheiding is het meest schadelijk voor kinderen, dus probeer dit te voorkomen. Wees positief (of neutraal) over de andere ouder en bespreek belangrijke zaken waar de kinderen niet bij zijn. Stel samen een goed ouderschapsplan op en schakel eventueel een mediator in als jullie er samen niet uitkomen.

Deze gastblog is geschreven door Rian Meddens, orthopedagoog bij Psychogoed. Rian schrijft meer artikelen met informatie & tips voor ouders die gaan scheiden. Deze vind je op https://psychogoed.nl/scheiden.