Het welzijn van de kinderen is doorgaans de grootste zorg van scheidende ouders. En dat is niet voor niets. Een echtscheiding heeft op kinderen van alle leeftijden een enorme impact.
Het welzijn van de kinderen is doorgaans de grootste zorg van scheidende ouders. En dat is niet voor niets. Een echtscheiding heeft op kinderen van alle leeftijden een enorme impact.
Kinderen vertrouwen instinctief op de veiligheid van hun thuisbasis, om van daaruit de wereld te ontdekken. Wanneer ouders gaan scheiden komt deze veilige thuisbasis op losse schroeven te staan. Daar kunnen kinderen veel last van hebben.
De mogelijke problemen van kinderen van scheidende ouders, zijn divers. Hun zelfbeeld loopt vaak een deuk op. Ze zijn in verwarring over de scheiding en geven zichzelf soms de schuld. Ook kunnen hun schoolprestaties teruglopen.
Tegelijkertijd horen dit soort ‘life-events’ ook bij het leven. Hoe pijnlijk en verdrietig een echtscheiding ook is, het is een gebeurtenis die veel voorkomt en waar dus ook kinderen mee om moeten (leren) gaan.
Gelukkig heb je als ouder op dit vlak veel zelf in de hand. Ook wanneer je aan het scheiden bent, kun je er als ouders samen alles aan doen om de veiligheid voor de kinderen zoveel mogelijk te waarborgen.
Een basisprincipe hierbij is dat kinderen nooit hoeven kiezen. Een bekende spreuk luidt: “kinderen scheiden niet”. Voor kinderen is het belangrijk om de vrijheid te krijgen en ook te voelen dat ze van beide ouders mogen houden.
In de praktijk blijkt het soms niet eenvoudig om de rol als ex-partner, met alle relatiepijn die daarin nog wordt ervaren, te scheiden van de rol als ouder, waarin samenwerken juist cruciaal is.
Dit is ook niet verwonderlijk. Opvoeden is al een klus als je in gezinsverband leeft, laat staan met je ex-partner, terwijl de kinderen in twee verschillende huishoudens opgroeien. De komst van nieuwe partners maakt het vaak nog ingewikkelder.