Ouderschapsplan

De wet stelt het voor alle scheidende ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Onderwerpen

In dit ouderschapsplan moeten in ieder geval de volgende onderwerpen zijn vastgelegd:

  • hoe jullie de zorg en opvoeding en de omgang met de kinderen regelen
  • op welke wijze jullie elkaar informeren over belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze
  • de (verdeling van de) kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie)

Daarnaast moet het ouderschapsplan vooral een werkbaar document voor de ouders zelf zijn.

Wanneer het ouderschapsplan eenmaal is vastgesteld en ondertekend raden wij je aan het document door de rechtbank te laten bekrachtigen. Dit is een schriftelijke procedure, waarvoor je niet naar de rechtbank hoeft.

Geen ouderschapsplan is hetzelfde. Wanneer de echtgenoten nog on speaking terms zijn, is het mogelijk om een groot deel van het ouderschapsplan zelf, samen, in te vullen. Soms lukt het niet om overeenstemming te bereiken over de zorgregeling (bijvoorbeeld bij wie de kinderen op welke dagen zijn). Mediation kan dan zeker uitkomst bieden. De mediator zal jullie helpen elkaar beter te horen en te begrijpen en samen het belang van de kinderen weer centraal te stellen.

Model

VANDAAG hanteert voor het opstellen van het ouderschapsplan het model van de Vfas, de vakvereniging van echtscheidingsspecialisten, waar al onze advocaat-mediators bij zijn aangesloten. Kijk gerust vast naar dit model en ga er desgewenst ook al mee aan de slag (samen, of alleen, als voorstel aan de ander). De resultaten nemen wij graag met je door tijdens een mediationgesprek, of tijdens een eenzijdig (intake)gesprek.

Lees verder

VANDAAG is aangesloten bij

logo_mfn
logo_fas
logo_nova